Aankomende Evenementen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Centrum Hofdael. Lezing ‘Plastic Soep’

17 oktober 2018: 20:00 - 23:00

Gratis entree
plastic soep lezing centrum hofdael

Plastic soep, ooit komt het op je bord

De wereldwijde vervuiling met plastics is het thema van een presentatie door afvaltechnoloog Arend Bolt in Centrum Hofdael. Na afloop is er ruim gelegenheid tot discussie. De organisatie is in handen van IVN Geldrop en de Lionsclub Geldrop. Een vrijwillige bijdrage voor IVN is welkom.
Programma:
19.50 – 20.00 uur: kok aan het werk op het podium
20.00 – 20.05 uur: welkom door Lionsclub en IVN
20.05 – 20.45 uur: 1e deel lezing
20.45 – 21.15 uur: koffiepauze
21.15 – 21.45 uur: 2e deel lezing
21.45 – ca. 22.00 uur: vragen en discussie

Wegwerpcultuur

Een groot deel van ons plasticafval komt in zee terecht en op alle stranden ter wereld wordt plastic aangetroffen. Dat veel ervan bestaat uit achteloos weggegooide verpakkingen is bij veel mensen bekend. Maar zelfs in allerlei verzorgingsproducten zit plastic, bijvoorbeeld in tandpasta, shampoo en vooral scrubs. Ook bij het wassen van synthetische kleding komen kleine plasticdeeltjes, microplastics, in het water terecht.

Weet wat je eet

Weet wat je eet

“Plastic soep: ooit komt het op je bordje”

Zo luidt de titel van de presentatie die Arend Bolt verzorgt in Centrum Hofdael. Hoezo op je bord?
Plastic flessen en verpakkingen verbrokkelen onder invloed van zonlicht en golfslag tot microplastics. Ons afval wordt gegeten door plankton, kleine vissen en andere kleine dieren, die op hun beurt tot voedsel dienen voor grotere dieren. Bovenaan de voedselketen staan wij. Via mosselen, kreeften en vissen eten we gezellig een hapje mee. Chemicaliën in plastic kunnen allerlei akelige ziekten veroorzaken bij zowel mens als dier.

Arend Bolt

Arend Bolt, afvaltechnoloog

Over Arend Bolt, de spreker

Arend Bolt, een afvaltechnoloog die vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze afvalproblematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd onderzoek gedaan naar plastic soep.

Meer info en aan de slag?

Op de Nederlandstalige website van de Plastic Soup Foundation is meer informatie te vinden, waaronder tips om je eigen plastic voetafdruk te verlagen. Je kunt er een app downloaden die je daarbij helpt. Bovendien kun je met deze app je kennis over de plastic soep vergroten en de Ocean Heroes volgen in hun strijd tegen plasticvervuiling in onze oceanen.
App Store   Google Play

Gegevens

Datum:
17 oktober 2018
Tijd:
20:00 - 23:00
Kosten:
Gratis entree
Evenement Categorie:

Locatie

Centrum Hofdael
Molenstraat 23
Geldrop, Molenstraat 23 5664 Nederland
+ Google Maps