Aankomende Evenementen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Centrum Hofdael. Literair café, Murat Isik

5 mei 2019: 14:00 - 17:00

Literair cafe Dommeldal.Murat Isik

Murat Isik sluit op 5 mei het seizoen van Literair Café Dommeldal af

Op zondagmiddag 5 mei is schrijver Murat Isik de laatste gast van het seizoen van Literair Café Dommeldal. Vanaf 14.00uur vertelt hij zijn verhaal in Centrum Hofdael in Geldrop.

Bibliografie

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond. Hij ontving er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en een nominatie voor de Academica Literatuurprijs. In 2017 verscheen zijn epische roman Wees onzichtbaar,waarmee hij onder andere de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018, won. Dit jaar schreef Murat het Boekenweekessay, met de titel Mijn moeders strijd.

Murat Isik

Isik werd geboren in Turkije. Toen hij twee jaar oud was vertrok zijn vader naar Europa om de politieke onrust in Turkije te ontvluchten. Murat Isik.300Later volgde ook zijn vrouw met zoon en dochter. Vanaf zijn 5e jaar woont Murat in Nederland, waar zijn vader bewust had gekozen voor een flat in de Bijlmer, weg van de sociale controle van de Turkse gemeenschap. In die tijd was de Bijlmer was een wijk met veel meer Surinaamse bewoners, waarin het, volgens Isik, totaal niet cool was om een Turk te zijn.

Wees onzichtbaar

Metin, de hoofdpersoon in Isik’s bekroonde boek, groeit, samen met zijn zus, op met een moeilijke en gewelddadige vader. Deze beschouwt zichzelf als politiek vluchteling en niet als gastarbeider. Met grootse idealen om vooral niet slaafs geld te hoeven verdienen, in dienst van het kapitalistische systeem. Hij behandelde ook Metin’s moeder slecht. Zij is er alleen om te zorgen voor de opvoeding van zijn kinderen. Het gezin maakt zich voortdurend onzichtbaar om niet de woede van de vader op te wekken.
Ook op school is Metin onzichtbaar, hij voelt zich er niet veilig. Hij wordt gepest. In de Bijlmer is het vertrouwd, daar heeft hij wel vrienden. Maar terwijl de Bijlmer verandert leren ook de gezinsleden de strijd aan te gaan met hun vader en echtgenoot. Metins moeder leert de taal en gaat werken, ze ontwikkelt zich en zorgt voor haar eigen geld. Toch heeft Metin/Murat het aan zijn vaders vasthoudendheid te danken dat hij naar het VWO kan om daarna te gaan studeren. Langzaam verandert hij van een introverte jongen naar een zelfbewuste schrijver.

Maak kennis met deze schrijver, tijdens de laatste middag van het Literaire seizoen. Deze keer niet in de Kasteelhoeve, maar in Centrum Hofdael, Molenstraat 23 Geldrop .

Toegangsbewijzen en meer info

Kaartjes kosten € 11,–. Jongeren tot 18 jaar € 2,50. Kaarthouders gratis.
Kaartjes voor de literaire middag zijn verkrijgbaar bij boekhandel van Grinsven in Geldrop, of online via www.bibliotheekdommeldal.nl.

Gegevens

Datum:
5 mei 2019
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Organisator

Centrum Hofdael

Locatie

Centrum Hofdael
Molenstraat 23
Geldrop, Molenstraat 23 5664 Nederland
+ Google Maps