Aanstaande Evenementen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Haydn Orkest Brabant – Werken van Haydn en Mozart

13 september: 14:30 - 15:30

€ 6,00
Haydn Orkest Brabant

Op Open Monumentendag, zondag 13 september, speelt het orkest in Centrum Hofdael Geldrop een mooi matineeconcert met werken van Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart.

Soliste deze middag is Marie-Astrid Vermaes op piano.

Aanvang: 14:30 uur

Entree: € 6,00 per kaartje

Kaartjes reserveren: haydnorkestbrabant@gmail.com

Programma:

  • Haydn: ouverture “l’Isola disabitata”
  • Mozart: pianoconcert nr. 23 (KV 488)
  • Haydn: Symfonie nr. 2 in C

Over de muziekstukken

In Haydns opera’s “l’Isola disabitata” vinden twee geliefden elkaar terug, nadat ze jarenlang van elkaar gescheiden waren. In de ouverture ervan komt de dramatische sfeer van de opera duidelijk naar voren.

Een van de manieren, waarop Mozart in Wenen (waar hij de laatste tien jaar van zijn leven woonde) geld kon verdienen, was het geven van concerten, waarin hij zelf als solist optrad. In vrijwel alle pianoconcerten was hij dan ook zelf de solist. In zijn pianoconcerten nemen de blazers een steeds belangrijkere rol in het orkest in. Dit komt in het pianoconcert nr. 23 duidelijk naar voren.

Toen Haydn zijn eerste symfonieën schreef was de symfonie driedelig. Op een snel deel volgde een langzaam deel, waarna een snel deel de symfonie beëindigde. Later werden vier delen de standaard voor symfonieën. De symfonie nr. 2 is driedelig en behoort tot de circa 15 symfonieën die Haydn schreef voordat hij in 1761, aanvankelijk als vice-kapelmeester en later als kapelmeester, aangesteld werd bij de familie Esterházy.

Gegevens

Datum:
13 september
Tijd:
14:30 - 15:30
Kosten:
€ 6,00
Website:
https://haydnorkestbrabant.wordpress.com/blog-2/)