Aanstaande Evenementen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Muziekhuis Hofdael presenteert Muziekcafé met Bart van Schoonhoven

24 oktober: 14:30 - 17:00

€ 6,50

In de ongedwongen sfeer van huiskamerconcerten en kleinschalige festivals probeert Bart van Schoonhoven met zijn solo-programma ‘Songs That Linger’ aan de hand van folk/pop-liedjes bij het publiek herinneringen op te roepen, maar ook een tijdsbeeld. Zeker de muziek uit de 60er en 70er jaren heeft bij menigeen onuitwisbare indruk gemaakt omdat die vaak gepaard ging met en gestuurd werd door ingrijpende maatschappelijke veranderingen en is vaak als zodanig ook aan volgende generaties doorgegeven. Zelfs voor publiek dat van zo ver terug geen eigen herinneringen heeft, blijkt dit ook altijd een memorabele reis door de tijd te zijn. Ook recenter werk en zijn eigen in ruim 50 jaar opgebouwde ‘singer/songwriter’-repertoire komt aan bod. 

Biografie Bart van Schoonhoven 

Bart van Schoonhoven kan zich niet anders herinneren dan dat hij altijd een heel heldere zangstem heeft gehad, natuurlijk in eerste instantie getraind in het kerkkoor waar hij, toen hij heel jong was, regelmatig werd gevraagd om solo (sopraan) te zingen. 

Toen hij twaalf jaar was, werd hij volledig overrompeld toen iemand op een feest zo maar even “All my loving” van The Beatles ging spelen. De fantastische sfeer die ontstaat als iemand een gitaar pakt en wat gaat spelen, heeft hem toen bijzonder getroffen. Hij wist toen meteen dat hij dit ook wilde. 

Op zijn dertiende blufte hij tegen een paar vrienden dat hij op een groot schoolfeest zou optreden – hij kon nog geen noot op wat voor instrument dan ook spelen. Hij kocht een oude jazz-gitaar, heeft gitaar leren spelen en trad op voor een 600-koppig publiek met “You’ve got to hide your love away” van The Beatles. 

Dat was het begin van heel veel optredens door het land in folk-clubs, studentensociëteiten en café- chantants met nog meer songs van The Beatles, Bob Dylan, Pete Seeger, Paul Simon en een groeiend aantal eigen songs. 

Begin jaren zeventig heeft hij twee singles uitgebracht met zijn groep Breeze, een paar jaar later gevolgd door een elpee met de twee hitsingles “Gypsy Woman” en “It’s Only A Matter Of Time”, met uiteraard aansluitend een aantal optredens bij TopPop. Met deze groep heeft hij in 1978 het voorprogramma verzorgd bij de Benelux-tour van Don McLean. Nu stond hij zelf in die grote zalen (o.a. Concertgebouw en De Doelen) waar hij altijd naar toe ging om zijn favoriete artiesten te zien optreden. 

Met het bekender worden van Breeze en daarmee ook van zijn stem, heeft hij op veel platen van andere artiesten meegezongen zoals o.a. Stars On 45 en The Surfers. 

Begin jaren tachtig is hij gestopt met full-time musiceren, maar is wel blijven schrijven, optreden en opnemen – wat door de progressie in de digitale techniek steeds gemakkelijker werd. In 2005 heeft hij samen met een muzikale vriend een album uitgebracht genaamd 412nd (for one second) onder de groepsnaam EUMETRIS. 

Een andere vriend uit de zeventiger jaren heeft hem begin 2013 benaderd met de vraag of hij zin had om samen met hem een optreden te doen in theehuis De Leidsehout te Leiden. Aanleiding was de tijden van 40 jaar geleden weer te laten herleven van Café Chantant Scarabee te Leiden waar ze beiden destijds met grote regelmaat hebben opgetreden. Op 31 maart 2013 was daar hun eerste optreden en ze zijn sindsdien regelmatig teruggevraagd. 

Twee jaar lang hebben ze samen opgetreden met hun programma Back to Scarabee en tijdens die optredens deed Bart ook altijd een serietje alleen. Hij had inmiddels een dermate groot repertoire opgebouwd dat het elke keer niet meeviel om een keuze te maken uit zoveel liedjes om maar één halfuurtje te vullen. Hierdoor is de gedachte en de behoefte ontstaan om, als de situatie zich daarvoor zou lenen, ook alleen optredens te gaan verzorgen. Liedjes die blijven hangen, oftewel Songs That Linger, is hierbij het thema. Vooral de nieuwe trend ‘huis/woonkamerconcerten’ met een bijna gegarandeerde intimiteit van een altijd geïnteresseerd luisterpubliek is hierbij een geweldige setting, waarbij zijn repertoire optimaal tot zijn recht komt. 

Momenteel is Bart weer fulltime aan het musiceren. Hij heeft met EUMETRIS in 2019 weer een nieuw album opgenomen. Woonden ze in 2003 maar 50 kilometer uit elkaar en ontmoetten ze elkaar wekelijks, in 2019 was dit 150 km geworden en hebben ze elkaar dat jaar drie keer ontmoet. Met het over en weer sturen van muziekbestanden en overleg via WhatsApp, hebben ze dit keer 15 gloednieuwe songs opgenomen wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het album ‘The Midnight Laundrette’.
Meer weten over Bart: klik hier

Reserveren en kaarten

Nadere informatie hierover volgt.

Gegevens

Datum:
24 oktober
Tijd:
14:30 - 17:00
Kosten:
€ 6,50
Evenement Categorie: